пʼятниця, 13 травня 2022 р.

 17 травня

Вівторок

Я досліджую світ

Тема:"Україна і світ.Як шанують українців за кордоном?"

Україна — не просто клаптик на карті. Україна — це мозок планети, її голос і надзвичайна гордість. Українська земля — колиска борців за волю, край працелюбних геніїв і бунтівників, батьківщина талановитих учених, сміливих новаторів і винахідливих торговців ..

Українців знають і шанують у всьому світі — наші співвітчизники залишили розкішну історико-культурну спадщину в різних куточках земної кулі.


Меморіал жертвам Голодомору 1932–1933 років у США

У самому центрі Вашингтона з’явився пам’ятник, присвячений мільйонам жителів України, загиблим під час Голодомору 1932–1933 років. Зворушливий для серця кожного українця меморіал у вигляді пшеничного лану відкрили в листопаді 2015 року. Тож якщо Ти колись опинишся у столиці США неподалік Капітолію, неодмінно прийди вшанувати пам’ять про жертв Голодомору.


Пам’ятник Володимиру Великому в Англії

Неподалік станції метро «Голланд Парк» у Лондоні Ти побачиш пам’ятник київському князю Володимиру Великому. Це витвір канадського скульптора українського походження Лео Мола. Монумент встановлений місцевою громадою українців з нагоди 1000-річчя Хрещення Русі. Поблизу розташовані Український клуб та посольство України.

Пам’ятник Юрію Кульчицькому в Австрії

Історія віденської кави, як не дивно, розпочалася з кав’ярні нашого земляка — українського купця, військового, дипломата і розвідника Юрія Кульчицького. Не даремне його називають «людиною, що навчила Європу пити каву».

«Будинок під блакитною пляшкою» — так за легендою називалась перша у Відні (і третя в Європі) кав’ярня, відкрита львів’янином 1686 року. У турецькому вбранні, господар сам обслуговував своїх відвідувачів, постійно експериментував зі смаками і навіть виходив на вулиці міста, аби прищепити тамтешнім мешканцям любов до кави.

Пам’ятник винахідливому українцю височіє на будівлі, в якій колись була його знаменита кав’ярня.


Пам’ятник Івану Франку в Хорватії

Ще один геніальний українець — Іван Франко. Талановитий поет і письменник, громадський діяч і вчений, він є автором близько 4000 літературних та наукових творів. Не дивно, що на його честь встановлено численні пам’ятники в різних куточках світу, де письменник жив і працював. Один з них відкрили в хорватському місті Ліпік, де у 1908 році лікувався Іван Франко.

Хорватська громада українців налічує 4300 осіб. Саме завдяки її старанням у Ліпіку з’явилося погруддя видатному публіцисту.

Пам’ятник Соломії Крушельницькій в Італії

Якщо Ти коли-небудь завітаєш до італійського міста Торре дель Лаго, цілком ймовірно, побачиш бронзовий бюст знаменитої оперної співачки з Тернополя Соломії Крушельницької. Автор пам’ятника — український скульптор Руслан Іваницький.

За життя голосиста українка була найвідомішою співачкою світу. Саме в Торре дель Лаго Крушельницька з тріумфом виконала головну партію в опері «Мадам Баттерфляй».



Математика

Урок в ZOOM на платформі Єдина Школа


Літературне читання

Тема:"Хто мови рідної цурається, з тим і друг не знається. «Чубчик» (за М. Магерою) (продовження)"

Перегляньте матеріали до уроку за посиланням на інтерактивній 

дошці  Padlet :

https://padlet.com/shabotina27/xc755vfnmdviiqa3


Українська мова Урок в ZOOM на платформі Єдина Школа


Мистецтво

Тема:"Мистецька подорож до Європи. (продовження) Слухання: К. Дебюсі «Серенада ляльці», 

Е. Градецький «Морозиво» Виконання «Подарунок» (музика А. Мігай, вірші Н. Кулич)"







Фізична культура

Тема:"   Організовуючі й загальнорозвивальні вправи.Вправи для розвитку швидкості.Рухлива гра."


Немає коментарів:

Дописати коментар

 10 травня П'ятниця Мистецтво Тема:" Мистецька подорож до Європи. «Український сувенір» (покидьковий матеріал)"