субота, 21 січня 2023 р.

 23 січня

Понеділок

Я досліджую світ

Тема:"Символи інших країн. У кожному куточку світу свої традиції і звичаї."

Перегляньте відео:


1. Які зі звичаїв вам сподобалися? Чому? 
2. Про які з наших шкільних звичаїв ви б хотіли розповісти дітям інших країн? 

Опрацюйте с.4 - 6 підручника  Я досліджую світ (частина 2).
Дайте відповіді на запитання.


Мистецтво
Тема:"Інструктаж з безпеки життєдіяльності на уроках образотворчого мистецтва. Створення моделі годинника (техніка за вибором). (Природні матеріали, кольоровий папір.) (с.56-57)"


— Таких годинників, які ми бачимо зараз, колись зовсім не було. Люди дізнавалися про час за сонячним, водяним або пісочним годинником. Але сонячні показували час тільки вдень, у сонячну погоду. А водяні і пісочні були дуже незручними у довгих мандрівках.

Тисячу років потому, в Х сторіччі, один іспанський монах на ім’я Герберт придумав дивовижний механізм. На великий дерев’яний вал намотували шнур, а до шнура прив’язували важку гирю: гиря тягнула вниз, вал повільно повертався, а разом із ним повзла по циферблату стрілка. Люди, побачивши такий механізм, перелякались. «Адський механізм!» — вирішили вони, а Герберта обвинуватили у чаклунстві і вислали із Іспанії до Німеччини в місто Магдебург. Побудований у німецькому місті механічний годинник Герберта мешканцям дуже сподобався, тому що він показував час у будь-яку погоду. Шкода, що магдебургзький годинник до нашого часу не зберігся. Але зберігся інший, що теж є дуже старовинним. Це «Великий Бен» в Англії. Йому виповнилося сімсот років.

Із часом механізм годинників удосконалювався. У 1511 році молодий майстер із Нюрнберга у Німеччині здогадався вставити у механізм годинника замість гирі пружину, яка обертала вал у годиннику, рухаючи коліщата механізму. Тепер можна було виготовити менші годинники різної форми!

У 1735 році англієць Джон Ґаррісон створив годинник для капітанів на морських кораблях.









Створи модель годинника(техніка за вибором).

Немає коментарів:

Дописати коментар

 10 травня П'ятниця Мистецтво Тема:" Мистецька подорож до Європи. «Український сувенір» (покидьковий матеріал)"